Bli av med dina åderbråck

Åderbråck är inte bara ett kosmetiskt problem, det kan även ha medicinska konsekvenser. Som tur är finns det hjälp att få.

Åderbråck orsakas av att klaffarna i en ven i benet inte fungerar som de ska. Det medför att trycket i venen ökar, venen sväller och blir slingrig. Problemet är mycket vanligt- var tredje vuxen kvinna har åderbråck i någon form. Det är också vanligt att gravida får åderbråck, men dessa brukar försvinna efter graviditeten. Annars försvinner åderbråck nästan aldrig.Åderbråck

Om du lider av dina åderbråck, utan att de egentligen är ett medicinskt problem, kan du få hjälp hos narvakirurg.se. Sådana besvär kan vara svullnad i benet, klåda i huden runt åderbråcket, smärta i benen vid långvarigt stående eller sittande eller känsla av tyngd eller spänning i benet.

För det mesta är det inte farligt med åderbråck, även om de ger vissa besvär. En ytlig blodpropp i ett åderbråck är inte heller farlig, men den kan öka risken för en propp i de djupa venerna. En sådan propp, i sin tur, får hela benet att svälla upp, och ger värk i benet. Dessutom finns det en risk att proppen flyttar på sig, och hamnar i lungan. Därför ska en djup propp behandlas direkt, skriver YLE.

Andra situationer där man bör överväga att ta bort åderbråcken är om man har eller har haft venösa bensår, har bruna eller blå pigmentförändringar på underbenet, eller om benen och fötterna svullnar upp så mycket att man måste använda stödstrumpor för att klara vardagen. Mer om åderbråck finns att läsa på 1177.se.

Att bränna bort åderbråck

Numera går det att behandla åderbråck på andra sätt än med en operation. På Visby lasarett har man köpt in en maskin som bränner bort bråcket med radiofrekvens. Det går snabbare än en operation, och patienten behöver heller inte sövas. Det räcker med lokalbedövning, och patienten kan åka hem samma dag, skriver P4 Gotland. Enligt kirurgen som initierat inköpet kommer satsningen att göra störst skillnad för gamla och multisjuka. Distriktsköterskorna på ön (och på Fårö), som är de som kommer i kontakt med de äldre, ska därför kunna remittera patienter till den nya behandlingen.

 
 

Fler inlägg om Hälsa