Hållbart mode

Stockholms stadsmissions butik på HornsgatanIntresset för hållbarhet och miljövänlighet ökar hela tiden, och det har naturligtvis inte gått företagen i modebranschen förbi. Därför är det många designers som på olika sätt vidtar åtgärder för att minska miljöpåverkan.

Hållbart mode kan betyda många olika saker. Några exempel på företag som på olika sätt tar miljöhänsyn, och arbetar med mode, är de här:

  • Filippa K driver sedan några år en second hand-butik på Hornsgatan i Stockholm. Där säljs enbart kläder från det egna märket, men bara begagnade sådana.
  • Boomerang samlar in använda kläder av det egna märket i sina butiker. En del av dem återvinns, men de som är i bra skick säljs begagnade igen.
  • Stadsmissionen i Stockholm samarbetar med designers och skräddare, som skapar nya kläder och accessoarer av plagg och textilier som lämnats in, och som inte går att sälja vidare i befintligt skick.
  • Det svenska jeansmärket Nudie tillverkar sina jeans i ekologisk bomull, och har också tillverkat byxor av återvunnen bomullsfiber. Dessutom är man mån om att de som tillverkar kläderna ska ha drägliga arbetsvillkor, och man redovisar alla underleverantörer på sin sajt.
  • Frol är ett nystartat märke som enbart kommer att presentera fem plagg per kollektion. På detta sätt hoppas grundaren, Alison Cosson, kunna minska hetsen som oräglar modebranschen. En intervju med henne finns att läsa här.