Skotrenderna sommaren 2017

Sommaren närmar sig, och snart kommer vi att hitta säsongens skor i butikerna. Vad är det då som kommer att vara mest åtråvärt? Vi har några teorier.

Hur ska den ultimata sommarskon vara? Det viktigaste är att den har en ledig känsla. Sedan kan den vara enkel eller utstuderad. Den svenska sommaren är som bekant oberäknelig, och kan bjuda på många sorters väderlek. Det innebär att man vill ta vara på värmen, när solen skiner. En sommarsko ska helst gå att använda både med och utan strumpor, och vara lätt att ta av och på, så att man kan gå barfota på en strand eller över gräs.

Mules

Mules är tofflor som täcker tårna. Man skulle därför kunna kalla klassiska svenska gubbtofflor för mules. Men det finns också många modeller som tar ut svängarna lite mer. Det finns högklackade mules, mules med platå, mules med liten klacka och mycket mer. Nästan oavsett vilken typ av skor man gillar kan man hitta sin favorit.

Sneakers

Vid sidan av klassiska färger som vitt och svart är sommarens hetaste trend när det gäller sneakers rosa varianter, helst av en klassisk modell som har funnits länge, men inte i den färgen. Några exempel är Adidas Gazelle, klassiska Lejon löpardojor, Nike Air Max och Air Force One. Den här trenden är så stor att Sveriges Radio rapporterade om den redan i mars. Du kan lyssna på inslaget här.

Primeknit-sneakers från AdidasKänns rosa inte som din färg? Andra trendiga färger på sneakers är mörkblått och metallic. Vill man ha något mer sobert, men som ändå känns 2017, ska man välja skor i något av de stickade material som kommit de senaste åren. Nike har Flyknit, Adidas och Primeknit, och andra tillverkare har sina varumärkesskyddade namn på materialen. Flera klassiska modeller kommer också i stickade varianter. Extra populära är stickade skor som är strumpa och sko i ett. Klassiska Puma Clyde kom nyligen i en modell som ser ut som en strumpa nedstoppad i skon.

En tillverkare som är snabb med att snappa upp nya trender är svenska Eytys, som troligen var först med att göra platåsneakers. Flera andra tillverkare har följt efter, Vans Old Skool finns t.ex. i en Platform-variant. Puma lanserade en Creeper i samarbete med Rihanna. Vi ser även nya mönster på skorna, som prickigt.

Även lyxigare sneakers, som Common Projects, fortsätter att vara populära. De passar tillsammans med jeans, skjorta och kavaj på de flesta arbetsplatser. Metallictrenden gäller för övrigt inte bara sneakers, utan även ballerinaskor, slingbacks, sandaler och sandaletter. Nästan alla skor finns i en metallicvariant den här sommaren.

90-talet, 90-talet

Över lag är 90-talet en stark trend i sommar, både när det gäller kläder och skor. Märken som Fila har gjort comeback i Sverige, och om man letar lite kan man också hitta Diadora och Ellesse. För den som vill vara ensam om sina skor rekommenderas att leta på Ebay. Tänk bara på att om skorna är 20 år gamla kan gummit i sulan ha torkat en aning, och blivit hårt och sprött. Då är sulan mer känslig för slitage.

 
 

Fler inlägg om Skor