Näsplastik kan vara funktionell

En attitydförändring har definitivt skett bland människor när det kommer till skönhetsindustrin. Det är framförallt föryngring som lockar många, och tekniken har utvecklats mycket de senaste åren. Men att göra ett ingrepp behöver inte bara ha estetiska skäl, många gör plastikingrepp för att det också kan leda till minskade besvär. Näsplastiken är en av de vanligaste ingreppen, och kan vara både estetiska och praktiska.

När det gäller näsplastik märker Nordiskt centrum en ökning i efterfrågan. En del väljer att göra en tipplastik för att ändra karaktären på sin näsa, medan andra vill fixa en sned näsa som man kan ha fått i en olycka. Ingreppet kan till exempel leda till att man kan andas lättare. Oavsett om du har en medfödd defekt eller inte, är det bra att komma ihåg att de kirurger som jobbar med ingreppen ofta möter patienter med varierande behov.

I många länder är skönhetsindustrin hårt reglerad. Just nu är Sverige det enda landet i Europa där det inte finns någon särskild lagstiftning. Därför är det viktigt att välja en klinik som har bred och lång erfarenhet. Man kan också se till att kirurgen tillhör Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi, det skriver bland annat svd.se.

Många oroar sig för:

  • Att narkosen ska vara obehaglig
  • De inte får rätt resultat
  • Det ska kosta för mycket
  • Återhämtningen

En bra klinik konsulterar alltid med en patient och en bra kirurg tackar alltid nej till uppdrag den inte tror kommer leda till rätt resultat!

Är det fåfänga?

På frågan om varför skönhetsindustrin omsätter mer och mer pengar finns det lika olika, spekulativa svar. Att vi har blivit fåfänga är inte det självklara svaret. Istället kan ett skäl till attvi tar mer lättsamt på sådana typer av ingrepp ha att göra med att de helt enkelt har blivit säkrare, och bättre. En defekt som förut kunde mala i flera år hos en person går idag lättare att åtgärda.

Många menar också att det har att göra med att vi överlag ser mer på vår kropp som vår egen att forma, och därmed ges större svängrum, skriver bland annat DN.